Què és?

“És una proposta per integrar immigració i desenvolupament de manera que el país d’enviament i el d’acollida, puguin beneficiar-se dels moviments migratoris. És a dir, és una forma de relació consensuada entre dos països de manera que l’aportació dels immigrants al país d’acollida no es tradueixi en una pèrdua per al país d’enviament.” (Sami Naïr)

Fa més de 30 anys de l’arribada a Osona de persones provinent del Rif (nord del Marroc) que participaren i participen al desenvolupament de la comarca i de Catalunya en el seu conjunt. Aquest fet migratori internacional ha establert vincles familiars, socials culturals, econòmics, TIC, etc. que han afavorit que siguin realitats independents.

Així doncs, estem parlant d’un fet estructural, multidimensional i integral, no temporal, ni passatger.

I d’aquesta evidència neix el codesenvolupament, el qual parteix d’una visió constructiva de la relació entre migarcions i desenvolupament i cerca afavorir la realització de projectes de benefici mutu per les societats en contacte (origen, acollida i diàspora). El codesenvolupament potencia la cooperació entre administracions públiques, institucions, entitats sens ànim de lucre, agents econòmics i persones a títol individual.

Deja un comentario